הבית לחולי טרשת נפוצה

הפרעות בדרכי השתן בטרשת נפוצה – כל הפרטים

מדוע אנשים עם טרשת נפוצה מפתחים הפרעות בדרכי השתן? מה התסמינים שעלולים להעיד על הפרעה בשלפוחית? ומה הטיפולים המרכזיים? מדריך מקיף

השתן נוצר בכליות ונע דרך שתי צינוריות דקות המכונות 'שופכנים' לשלפוחית השתן – שק גמיש שבו הוא נאגר לקראת ריקונו. במצב תקין, השתן נצבר בהדרגה בשלפוחית וגורם להתרחבותה. כל שלפוחית מסוגלת להכיל 400-350 מ"ל שתן, ומעבר לכך כשמצטברת בה כמות שתן גבוהה, מערכת העצבים בשלפוחית משגרת אותות לחוט השדרה ומשם למוח שהשלפוחית דורשת ריקון. במתן השתן, חוט השדרה והמוח משגרים אותות שמעוררים במקביל רפלקס הגורם לכיווץ שרירי השלפוחית באופן שדוחף את השתן החוצה ואת פתיחת הסוגרים שבקצה השלפוחית כדי לאפשר את ריקון השתן.

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית פרוגרסיבית של מערכת העצבים המרכזית שמאופיינת בדלקתיות מוגברת ובתהליך 'דמיאנילציה' – פירוק מעטפת המיאלין שמבודדת את תאי העצב, באופן שפוגע בתפקודם. כך, המחלה עשויה להתבטא עם הזמן גם בפגיעה מתקדמת בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית ובתסמינים קליניים שונים, לרבות הפרעות בהזעה, שיבושים ביכולת היציבה, תסמינים במערכת העיכול, הפרעות בתפקוד המיני וכן הפרעות בדרכי השתן.

פגיעה במערכת השתן מתרחשת כשנגעי ההצטלקויות שנגרמים בעקבות הפגיעה במיאלין חוסמים או מעכבים את האותות העצביים ששולטים על פעילות שלפוחית השתן והסוגרים.

מצבים אלה שבהם השלפוחית אינה מסוגלת לצבור כמות גבוהה של שתן או כשמתן שתן אינו מרוקן אותה לחלוטין, עשויים להתבטא בתסמינים של שלפוחית רגיזה – דחיפות במתן שתן, תכיפות במתן שתן, קושי במתן שתן, השתנה לילית (נוקטוריה), קושי בריקון שתן ודליפת שתן בלתי רצונית.

פגיעה בתפקוד מערכת השתן שכיחה ביותר בטרשת נפוצה, ומלווה בפגיעה באיכות החיים. לדברי פרופ' ענת אחירון, מנהלת המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא, תסמינים בשלפוחית השתן מופיעים ב-14% מהמקרים כבר בשלב של אבחון טרשת נפוצה, ו"היות ומדובר במחלה כרונית וממושכת, התסמינים עשויים להופיע בקרב עשרות אחוזים מהחולים בשלבים מתקדמים יותר". לדברי פרופ' גיל רביב, מנהל היחידה לפריון הגבר בשיבא ואורולוג בכיר במרכז לטרשת נפוצה בשיבא, "ישנם חולים ובעיקר חולות בטרשת נפוצה שאצלן אצירת שתן מהווה תסמין ראשון למחלה".

חשוב לדעת כי ישנם טיפולים שהוכיחו יעילות להפרעות בדרכי השתן בטרשת נפוצה, שביכולתם להוביל להקלה משמעותית בתסמינים.

לכתבה המלאה באתר "כמוני" לחצו כאן

תו מידות לאפקטיביות - הבית לחולי טרשת נפוצה (ע''ר)

מלאו את הפרטים והצטרפו לניוזלטר הבית:

המוקדים הטלפונים של קהילת הבית

הנכם מוזמנים ליצור קשר על מנת לעמוד על זכויותיכם, כחולי טרשת נפוצה, ולקבל מענה לשאלותיכם. אנא התייחסו לשעות הפעילות של המוקדים השונים.

ביטוחי חיים פנסיה ובריאות לחולי טרשת נפוצה

השירות ללא תשלום ו/או מחויבות ומתקיים באופן קבוע בכל יום חמישי בין השעות 17:00-18:00

מיצוי זכויות רפואיות לחולי טרשת נפוצה

השירות ללא תשלום ו/או מחויבות ומתקיים באופן קבוע בכל יום חמישי בין השעות: 12:00-14:00

הנכם מוזמנים להצטרף לקבוצות הווטסאפ שלנו

קבוצת תמיכה להורים לילדים/נוער וצעירים

קבוצת תמיכה להורים של צעירים המתמודדים עם טרשת נפוצה, במטרה לסייע בהתמודדות הריגשית והמעשית של הצעיר/ה.

קבוצת הצעירים של קהילת הבית - "יד ביד"

פתחנו קבוצת ווטסאפ לצעירים שבינינו. מדובר בקבוצה שמאפשרת מקום לשאלות, בעיות, חוויות, המלצות ועוד – הצטרפו אלינו!

קבוצת הנשים של קהילת הבית - "תסגרי ת'(ט)רשת"

מטרת הקבוצה היא להרים את כולנו למעלה למקום שלם עם, למרות, ואפילו בזכות האתגר שלנו. לחבק, לתמוך לעודד ולתת השראה אחת לשנייה. לקיים מפגשים הן וירטואליים והן פיזיים.

קבוצת NMO - מוצאים את נמו

הצטרפו לקבוצה של מתמודדי NMO – הקבוצה הוקמה ביוזמה והובלה של לימור הרשקוביץ חברת קהילת הבית

קבוצת תמיכה להורים של צעירים מעל גיל 22

קבוצה חדשה בה נוכל לקבל ולהעניק תמיכה, לשאול שאלות ולקבל תשובות, להאזין ולצפות בתכנים מעניינים