האם מותר לשאול על המצב הרפואי בראיון עבודה? האם מעסיק מחויב להנגיש את מקום העבודה? והאם מותר לפטר אדם שמתמודד עם מחלה כרונית? מדריך
להבדיל מאנשים עם נכות או מגבלה נראית לעין, כאלה המתניידים על כיסא גלגלים למשל, או עם מכשיר שמיעה בולט, ישנם רבים אחרים המתמודדים עם מחלה כרונית המשפיעה על התנהלותם היומיומית אבל זכויותיהם פחות ברורות ומעוגנות בחוקי העבודה השונים מול מעסיקים ומקומות עבודה.
אז מהן הזכויות שמגיעות לאנשים המתמודדים עם מחלה כרונית במקום העבודה? בדקנו עם המומחים לדיני עבודה עו"ד רפי הולין ועו"ד אסף מסדה.
האם מותר לשאול על מצב רפואי במהלך ראיון עבודה?
אם אתם סובלים ממחלה שלא בהכרח ניתנת לזיהוי בראיון עבודה, האם אתם מחויבים להצהיר על כך? האם למעסיק הפוטנציאלי זכות לשאול על מצב בריאותכם?
בגדול, התשובה היא לא: אתם לא חייבים להצהיר והמעסיק אינו אמור לשאול אתכם על מצבכם הרפואי, אלא אם הוא רלבנטי לביצוע המשרה אותה אתם מועמדים לבצע.
יתרה מכך, מצבו הרפואי של אדם הוא מידע פרטי אשר לא אמור להיות רלבנטי למעסיק בדיוק כפי שמצבו האישי או תכוניותיו להרחבת המשפחה אינם מעניינו.
דעו, שאם נשאלתם שאלות מסוג זה בראיון העבודה ובסופו של דבר המועמדות שלכם נדחתה, נטל ההוכחה על כך שההחלטה לא הייתה נגועה באפליה, יעבור אל המעסיק.