מהם מרכיבי הטיפולים השיקומיים שעשויים לשפר את איכות חייהם של אנשים עם טרשת נפוצה? לאלו תפקודים הם מועילים? ומה כלול בסל התרופות? מדריך מקיף על שיקום טרשת נפוצה
מטרת הטיפול השיקומי בטרשת נפוצה היא לשמר, לשפר ולמקסם את התפקוד היומיומי של המטופלים, ובכלל זה התפקוד הפיזי, הנפשי, החברתי והמקצועי, והוא מהווה את אחד המרכיבים המשמעותיים של הטיפול בטרשת נפוצה.
לדברי פרופ' ענת אחירון, מנהלת המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא ומנהלת תחום טרשת נפוצה ב׳כמוני׳, "במציאות כיום כבר לא קיימת הפרדה בין הטיפול התרופתי והשיקומי, ולמאובחנים בטרשת נפוצה מותאמים טיפולים הוליסטיים המשלבים תרופות, שיקום, עשייה רוחנית ופעילויות נוספות, כשהמטרה היא לשפר את איכות חייהם ולהקל על התמודדותם עם המחלה. כך, לדוגמא, חולה בטרשת נפוצה שהגיעה לדרגת נכות גבוהה, גם אם הטיפול התרופתי מותיר אותה יציבה במחלתה, זקוקה לטיפולים שיקומיים, וכך אם היא מתקשה להתכופף כדי לקשור את שרוכי הנעליים, ניתן לשפר את איכות חייה בהתאמת תרגילים ו/או אביזרים שיסייעו בקשירת שרוכים בעמידה".
כבר עם הופעת התסמינים הראשונים של טרשת נפוצה כשמורגשת פגיעה קלה באורח החיים, הטיפולים השיקומיים יובילו לשיפור ביכולות של מוביליות ובתפקוד יומיומי, לרבות בהיבטים הקשורים לניהול אורח חיים בריא, שיפור חיי המין, כישורי נהיגה, מגבלות מוטוריות, סיבוכים בשלפוחית השתן ובמערכת העיכול, הפרעות דיבור ובבליעה, הפרעות קוגניטיביות בכישורי חשיבה וזיכרון ועוד.