יש זמנים בהם אדם עם טרשת נפוצה עשוי להרגיש מוצף מעוצמת הרגשות שהמחלה מביאה. איך לקחת שליטה?
פחד וחרדה הן תחושות מובנות בטרשת נפוצה, שכן המטופלים נאלצים להתמודד עם חוסר ודאות יומיומי באשר להתקדמות המחלה. עם זאת, ישנן מספר דרכים להתמודד עם תחושות אלה.
מחקרים מצביעים על כך שתופעת החרדה הינה שכיחה מאוד בקרב חולי טרשת נפוצה וכי היא משפיעה על כשליש מהם. כפי שידוע והוזכר במקומות נוספים באתר זה, האבחנה של טרשת נפוצה מביאה עמה חוסר ודאות – ופחד הוא רגש טבעי כאשר אנו ניצבים בפני משהו לא ברור.
כאשר אדם חש לא בטוח, הפחד עלול להתגבר, לקחת שליטה על חייו, לצבוע את הגוונים בהם, לשתק אותו ולהכניס אותו למערבולת של מצוקה. עם זאת, המטופל לא חייב להיות "עבד" של הפחדים – ויותר מכך, הפחד יכול להוות כלי מוטיבציוני חשוב.
פחד הוא חלק ממנגנון "לחימה או בריחה" (fight or flight) – זהו פרץ האדרנלין שגורם ללבנו לפעום בחזקה, לפה להתייבש, הופך את הקיבה לעצבנית ואומר לנו שעלינו לפעול במהירות אל מול מצב חירום. התחושות הללו מכינות ומעודדות אותנו לפעול. ברגע שפעלנו אל מול מצב החירום, הפחד והתחושות שהביא עמו נחלשות ואנו יכולים להמשיך בשגרת חיינו. לעומת זאת פחד כרוני, כאשר התחושות אינן נחלשות, פוגע בחיינו ויכול להכניס למעגל חרדה המתחזק את עצמו ולא מאפשר יציאה.