חופשה בחו"ל היא אחת החוויות שכולנו אוהבים לחוות: מקום חדש, תרבות זרה, התנתקות מוחלטת מהיומיום הקבוע והמעייף שלנו. לעיתים נדמה לחולי טרשת שחופשה בחו"ל היא פנטזיה שאין ביכולתם לממש, אבל למעשה זה כלל לא כך. אין שום סיבה שבעטיה לא תוכלו לצאת לחופשה וליהנות ככל אדם.
גם החולים בטרשת מטיילים בעולם, לעיתים לתקופות ארוכות ומנצלים את החופשה עד תומה. הדבר היחיד שמבדיל את חולה הטרשת מאדם בריא, זה שחולה הטרשת צריך להתכונן באופן שונה לטיול, להיות ער לתחושותיו הגופניות והנפשיות, ולדעת להתאים עצמו לסיטואציות מתעוררות.
הכנות מראש
טרם צאתכם לחו"ל מומלץ לשוטט באינטרנט ולבדוק האם ישנם אתריי תיירות באזור אליו אתם מתכוונים להגיע, המותאמים לאנשים עם מוגבלויות. בדרך כלל תמצאו באתרים הללו תועלת רבה, דבר שיכול לחסוך לכם זמן יקר ואי נעימות. ישנם גם אתרים שמתמחים בהיצע ואפשרות להזמנת מקומות לינה עם גישה לבעלי נכויות.
חשבו מראש על כל בעיה שעלולה להתעורר ושקשורה למחלתכם. הימנעו מחופשות שמצריכות מאמץ גופני גבוה אם אתם חשים שלא תוכלו לעמוד בו. לא מומלץ לערוך ניסיונות על גופכם מתוך אמונה "שיהיה בסדר" – עליכם להכיר את מצבכם הגופני ולדעת להתאים את המאמצים בהתאם ליכולות האישיות שלכם.
יעדים שדורשים חשיבה מדוקדקת – האם כדאי בכלל לנסוע אליהם, לכמה זמן ובאיזה סגנון טיול, הם כמובן אזורים טרופיים ואזורים בעלי אקלים חם מדי. אלו עלולים לעורר ולהגביר בעיות גופניות ומהווים סיכון מוגבר לזיהום. אקלים הארצות החמות וחשיפה ארוכה ותדירה לשמש יכולים לקדם תחושות נוירולוגיות ארעיות כגון תופעת אוהטהוף.
בצאתכם לחו"ל, קחו עמכם את כל התרופות הנחוצות והציוד הנלווה (מזרקים, כדורים וכדומה). דאגו להזמין מראש את כל התרופות ומכשירי הטיפול להם את זקוקים. כיום ניתן להזמין תרופות מראש למספר חודשים, אל תסתמכו על רכישת תרופות בחו"ל שכן לא בטוח שיאשרו לכם, שהן תהיינה קיימות ביעד אליו אתם נוסעים וגם אם כן – הן עלולות להיות יקרות ביותר.
בטיסה, דאגו שהתרופות תהיינה עמכם תמיד בתיק היד. לחולים במחלות כרוניות אסור להסתמך על חברות התעופה בהובלת המזוודות, מה גם שלא ברור מהי רמת הטמפרטורה להן חשופות המזוודות בבטן המטוס. דאגו להכין מראש הצהרה בשפת האם ובשפת המדינה אליה אתם נוסעים, שתסביר את המחלה שלכם והתרופות להן אתם נזקקים. יש לצרף אישור רפואי בעברית ובאנגלית. לאישורים כאלו תזדקקו גם כשתעברו בביקורת הגבולות.
אם התרופות שלכם מצריכות אחסון קר, דאגו לכך מראש. קיים היום בשוק ציוד לשמירת תרופות בטמפרטורות נמוכות, וגם בטיסה תוכלו לבקש את עזרת הדיילות (יש להודיע על כך מראש).
לחלק מהתרופות ישנן הוראות אחסון מיוחדות. היו ערניים לכך אך אל תתנו לחשש זה להגביל אתכם בטיול- לקיחת כדור או קבלת זריקה יהיו דומים לתהליך נטילת התרופה בבית. כמאובחנים בטרשת נפוצה סביר להניח שאתם מודעים וערניים לכל התסמינים הגופניים השונים ולכן המשיכו כך גם בחו"ל.
לאלו שניידותם מוגבלת לכסא גלגלים, דאגו ליצור קשר עם חברת תעופה על מנת לוודא שהטיסה מותאמת לצרכים האישיים שלכם. חברת התעופה תיידע אתכם בנוגע לדרישות מחייבות.
בזמן הטיול
בבואכם ליעד הטיול, אל תסתמכו על מציאת מקום לינה באופן ספונטני, דאגו להזמין מקומות לינה מראש. יש לדאוג למכתבים ואישורים מהרופא והנוירולוג שלכם לגבי הצרכים המיוחדים שלכם, ובעיקר אישורים לתרופות השונות והמזרקים שתישאו עמכם. גם כאן דאגו לנוסחים בשפה העברית והאנגלית. אסור לשכוח כמובן ביטוח נסיעות שכולל גם כיסוי מקרי חירום רפואיים. כיסא גלגלים מתקפל הוא אופציה טובה לנסיעה למי שזקוק לו.
בנסיעה ברכבות לרוב לא קיימים האמצעים לשמירת תרופות בקירור. עם זאת, ברכבות שבהן יש מזנון או מסעדה ניתן לבקש מצוות המסעדה לשמור את התרופות במקרר למשך הנסיעה. עדיף לעשות את הסידורים הללו מראש על מנת לוודא שהטמפרטורה הנחוצה תישמר. מומלץ לברר מראש לגבי כל מידע שאתם זקוקים לו בשירות הרכבות באזור בו אתם מתכוונים לבקר.
אם בכוונתכם לשכור רכב, מומלץ לארגן זאת עוד מהארץ. הרכב צריך להיות נוח וגדול מספיק להכיל אתכם ובני משפחתכם, ואם אתם נזקקים לכיסא גלגלים יש להזמין רכב שלו האמצעים הדרושים לכך (למשל סטיישן). אל תשכחו כמובן להוסיף תו חנייה לנכים על גבי הרכב שלכם.
לסיכום אפשר לומר, שגם חולי טרשת נפוצה יכולים לנפוש בחו"ל ככל אדם. מי שמתכונן מראש, מתאים את היעדים ואת משך הטיול למצבו הפיזיולוגי, דואג מראש לציוד שהוא זקוק לו ומארגן מראש את תנאי המחייה והניידות להם יזדקק, ימצה את החופשה עד תום.
מומלץ לקריאה בשלב חיים עם המחלה