איך מזהים התקף? האם כל התקף נראה כמו קודמו? ומה קורה בגוף במהלך ההתקף?
רוב האנשים שאובחנה אצלם טרשת נפוצה, סובלים מטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. סוג זה של טרשת נפוצה מתבטא בתקופות התקף, בהן יש התפרצות של הסימפטומים, ואחריהן תקופת הפוגה, בה יש רגיעה והיעלמות מוחלטת של הסימפטומים, או בחלק מהמקרים העלמות חלקית – בהתאם לנזקים שהותיר ההתקף.
התקף טרשת נפוצה יכול להיות קשה לזיהוי, בעיקר בקרב מאובחנים חדשים, אך גם בקרב ותיקים. לעיתים ההבחנה מסובכת גם לנוירולוגים מנוסים.
מהו התקף?
החוקרים מניחים כי התקף מתרחש כאשר חלקים ממערכת החיסון של הגוף תוקפים בטעות את המיאלין ואת תאי העצב ויוצרים נגעים במוח. המיאלין היא השכבה השומנית העוטפת ומגנה על תאי העצב – בדומה לתפקיד של חומר הבידוד העוטף חוטי חשמל. הנגעים פוגמים ביכולת תאי העצב לעשות את תפקידם – להעביר מסרים ופקודות בין אזורים שונים במוח, עמוד השדרה ומשם לשאר חלקי הגוף. התוצאה היא הסימפטומים אותם חשים בעת התקף.
לא תמיד כשיש הופעה או החמרה של סימפטומים מדובר בהתקף. סימפטומים המופיעים למשך זמן של עד 24 שעות וחולפים אינם נחשבים התקף. לכן חשוב לזכור כי יום רע אחד לא אומר שנכנסים לתקופה קשה. בנוסף, לא מדובר בהתקף כאשר קיימים גורמים אחרים שיכולים להסביר את ההחמרה – כגון מחלת חום, זיהום, עייפות יתר או חוסר איזון הורמונאלי – אם לאחר שהגורם נעלם התסמינים חולפים.