'טופס 17' הוא הכינוי העממי לטופס ההתחייבות מצד קופת החולים לתשלום עבור טיפול או שירות רפואי הכלול בסל הבריאות הממלכתי שהמבוטח עובר בגופים חיצוניים לקופה: בתי חולים (לרבות פנייה לחדר מיון ואשפוז), טיפול במרפאות חוץ או במכונים חיצוניים לקופה בתחומים רפואיים שונים (כגון מכוני לב ומכוני הפריה) ומכונים פרא-רפואיים (כגון טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק), הסעה באמבולנס ומאז הרפורמה בבריאות הנפש גם במרפאות לטיפול נפשי חיצוניות לקופה.
השם 'טופס 17' לקוח ממספרו של טופס היסטורי ששימש למתן התחייבויות בקופת חולים כללית, ואילו כיום הפך לביטוי שגור בישראל, אם כי בקופות החולים האחרות – מכבי, מאוחדת ולאומית – נהוג לעתים להשתמש במינוח 'טופס התחייבות'.
הליכי הוצאת טופס 17 נחשבים סמן מובהק לסרבול ובירוקרטיה, והתנגדות מצד קופת החולים למתן התחייבות לתשלום עבור בדיקות וטיפולים או להפניית מבוטחים למוסדות מסוימים בהתאם לשיקולים כלכליים של הקופה – הפכו לתלונות שכיחות על מערכת הבריאות הציבורית בישראל.
מתי יש להוציא טופס 17?
טופס 17 נדרש לפני ביצוע הבדיקה או הטיפול הרפואי, ומהווה למעשה תנאי מקדים למימון השירות על ידי קופת החולים, זאת מאחר ובמצבים מסוימים מסרבת הקופה לאשרו, ואז ביצוע הבדיקה או הטיפול יהיו כרוכים בתשלום מלא.
במצבים מסוימים, כשמדובר בטיפול דחוף, למשל בפנייה לחדר מיון, ניתן להוציא טופס 17 כהתחייבות רטרואקטיבית, אולם הוצאת טופס 17 לאחר שהטיפול כבר ניתן, כרוכה בסיכון שקופת החולים תסרב למימון הטיפול, ואז עלול המבוטח לצבור חוב לתשלום מלא של הטיפול במוסד הרפואי בו הטיפול ניתן.