הדסה: ניסוי ראשון בעולם למחלת טרשת נפוצה בהזרקת תאי גזע ישירות לנוזל השדרה. המחקר מעורר תקווה רבה בקרב מליוני חולים בארץ ובעולם
(24/6/2015)
לאחרונה טופלה במרכז הרפואי הדסה עין כרם אישה בת 43 הסובלת ממחלת טרשת נפוצה המוגדרת בשלב ביניים – כלומר מתקשה בהליכה אך לא מרותקת לכיסא גלגלים, אשר תקבל זריקה של תאי הגזע של עצמה ישירות לנוזל השדרה.
החולה במחלת העצבים, הנפוצה ביותר בקרב “צעירים מבוגרים” (גילאי 20-40) ברחבי העולם, היא הראשונה מתוך 48 חולים מכל הארץ הנוטלים חלק בניסוי קליני רחב היקף ובעל בדיקה כפולה לכל חולה, אשר החל בהדסה ויביא לתוצאות ממוקדות יותר מהקיימות במחקרים כיום ויהפוך את הטיפול לתקווה לאותם 2.5 מליון בני אדם הסובלים מהפרעה אוטואימונית קשה זו בעולם.
הגורם למחלת טרשת נפוצה אינו ידוע והטיפול הקיים בעולם הינו מוגבל.
מדובר במחלה כרונית, אוטואימונית שפוגעת במערכת העצבים המרכזית. סיבי העצב של המוח ושל חוט השדרה בגוף עטופים במעטפת שומנית הנקראת מיאלין. תפקידו של המיאלין להגן על סיבי העצב וכאשר חלק מעטיפת המיאלין נהרס, נוצרים אזורים “טרשתיים” (פלאקים) במערכת העצבים המרכזית, דבר אשר גורם להאטה או חסימה בהולכה החשמלית.
בהדסה פועל המרכז לטרשת נפוצה בהנהלתו של פרופ’ דימיטריוס קרוסיס, מומחה לנוירואימונולוגיה (ויו”ר החברה הישראלית לנוירואימונולוגיה) ונציג ישראל בפורומים האירופאים הגדולים הקשורים לטרשת נפוצה, תחת חסותו של מנהל המחלקה פרופ’ תמיר בן-חור.
פרופ’ קרוסיס יזם בשנים האחרונות מחקרים קליניים שונים עם תרופות חדישות כמו לינומייד, עם חיסון ע”י תאי T ועם השתלות תאי גזע בטרשת נפוצה. פרוייקט טיפולי זה מקבל לאחרונה תנופה תוך שיתוף פעולה עם מרכזים אחרים בעולם, ומהווה תקוה גדולה לכל המחלות הניווניות של מערכת העצבים.
מומלץ לקריאה בשלב חיים עם המחלה